Één van de meest voorkomende problemen in het aanleveren van correcte bestanden komt voor in de verwarring tussen RGB en CMYK. Waar staat dit nu eigenlijk voor en waarom moet het drukwerk altijd worden aangeleverd met een CMYK indeling?

RGB staat voor Rood-Groen-Blauw en is een kleursysteem aan de hand van de primaire kleuren met vermenging van licht. Dit wordt ook wel additieve kleurmenging genoemd. Als alle drie de lichtbronnen van een primaire kleur samenvallen ontstaat er wit.
De additieve kleurmenging wordt gebruikt in televisies, beeldschermen, Digitale fotocamera’s enzovoort, om de kleuren d.m.v. pixels weer te geven. RGB is dus uitermate geschikt voor websites.

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, geel (Yellow) en zwart (Black). De kleur zwart wordt uitgedrukt via de letter K (key of kontrast) omdat dit anders verwarring kan brengen met de kleur blauw (als in Blue).
In tegenstelling tot RGB waarbij meerdere kleuren over elkaar uiteindelijk voor een lichtere kleur zorgen, is bij CMYK juist het omgekeerde aan de orde. Door een kleurmenging wordt het witte licht geabsorbeerd,
waardoor meerdere kleuren juist voor een donkere kleur zorgen. Dit wordt ook wel substractieve kleurmenging genoemd.
Het CMYK kleurprofiel heeft een kleinere kleurruimte dan een RGB kleurprofiel. Deze subtractieve kleurmenging wordt toegepast in drukwerk en de meeste printers.

Het probleem waar we in de praktijk veel tegenaan lopen, is dat de meeste bronbestanden RGB zijn. Deze komen vaak van het internet of worden geïmporteerd vanaf de camera van de telefoon of een ander digitaal medium.
Ondanks dat het wel mogelijk is om een RGB profiel te drukken in de full colour afdruk, zal het resultaat nooit zo kleurrijk en mooi worden als in RGB.
In grafische programma’s zoals Photoshop, Illustrator of inDesign, is het heel goed mogelijk om de RGB profielen om te zetten in CMYK profielen die geschikt zijn om af te drukken. Er zal altijd wat verlies van licht zijn.

Wij helpen u graag om uw bestanden drukklaar te maken.